FD-artikel: EU-octrooi is geen wondermiddel

47359.jpg

Gemeenschapspatent is een stap vooruit, maar maakt Europa niet op slag innovatiever, artikel Ruud Smit, FD 12-3-2013 met daarin een nadere analyse van de vraag wat het EU-octrooi brengt naar aanleiding van uitlatingen van Benoît Battistelli, president van het Europees Octrooibureau (EOB), tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2012.

Daarin is onder meer te lezen":

"[belangrijk] is dat de kosten voor het verkrijgen van octrooien laag zijn’, meent Dick van Engelen, hoogleraar Industriële Eigendom en advocaat bij Ventoux Advocaten in Utrecht. ‘Nu gaan alleen de kosten voor het handhaven van octrooien naar beneden. Je kunt wel zeggen dat dit goed is voor de Europese markt. De kosten om hier zaken te doen gaan omlaag. Dat is uiteindelijk ook goed voor de consument’, zegt Van Engelen.

Het belangrijkste voordeel van het unitaire patent is volgens Van Engelen dat bedrijven als Samsung en Apple straks bij een conflict niet meer in tientallen landen naar de rechter hoeven te stappen. ‘Dat is een nachtmerrie. Dan heb je niet alleen te maken met wisselende kwaliteit van gerechtelijke uitspraken, maar ook met tientallen keren de kosten. Je kunt je geld aan belangrijkere zaken besteden dan advocaten van de straat houden.’

Daarbij zal het EU-octrooi niet voor alle bedrijven goedkoper uitpakken. ‘Wel voor alles wat met internet, consumentenelektronica of farmacie te maken heeft’, zegt Van Engelen. ‘Dat is allemaal Europees en zodra een geschil meerdere landen betreft, zal het goedkoper zijn. In de metaal en werktuigbouw ligt dit wellicht anders. Duitsland heeft altijd geroepen dat daar de forse meerderheid van de vijfhonderd octrooizaken per jaar gaat over het ene Duitse bedrijf dat het andere Duitse bedrijf dagvaardt. Voor die groep wordt het duurder’, aldus Van Engelen."