Dreigende oorlog om keukendoekje in vaatwasmachine?

49437.jpg

Volkskrant, Jelmer Luimstra, 17-12-2014: Een idee dat het heeft geschopt tot de finale van Het Beste Idee van Nederland van SBS6 lijkt veel op een product dat al bestaat. Het gaat om de Towel Dish, in het programma gepresenteerd als een rond rekje waar men vuile doekjes in kan vastklikken zodat ze gemakkelijk meegaan in de vaatwasser.

Dit systeem vertoont sterke overeenkomsten met de Washplate, een reeds beschikbaar product van Trint International BV. Vaatdoekjes zijn een bron van bacteriën en minister Schippers maant Nederlanders in een nieuwe campagne hun vaatdoekjes dagelijks heet te wassen. Rutger Gast (44) bedacht er in 2010 al een gemakkelijke oplossing voor: de Washplate.

Dit is een ronde houder om vaatdoekjes omheen te bevestigen. De houder gaat mee in de vaatwasser, waarna de hoge temperatuur vrijwel alle bacteriën doodt. Hij deed er ruim twee jaar over om zijn product te ontwikkelen. Hij vroeg patent aan, bracht het op de markt en verkocht al duizenden exemplaren van de Washplate.

[...]

Octrooirecht
Volgens Dick van Engelen, hoogleraar Intellectueel Eigendom aan de Universiteit Utrecht, betekent een gelijkenis tussen deze twee producten niet noodzakelijkerwijs dat er sprake is van octrooischending. 'SBS6 mag alleen geen kom- of schotel-object gebruiken met één of meer openingen, omdat het dan onder het octrooi valt van de Washplate.' Een rechter kan een octrooi later ook nog als ongeldig verklaren, omdat de uitvinding bij nader inzien niet vernieuwend genoeg is.

[...]

Lees het artikel hier