Apple vs Samsung: vuile concurrentiestrijd? - BNR Juridische Zaken

47374.jpg

BNR Juridische Zaken, 23 augustus 2011: In Juridische Zaken proberen we orde te scheppen in het octrooienstrijd tussen Apple en Samsung. Gaat het hier om een vuile concurrentiestrijd of om het daadwerkelijk beschermen van patenten om innovatie te stimuleren?

Te gast waren Dick van Engelen, hoogleraar hoogleraar Octrooirecht aan de Universiteit van Utrecht en Bas Kist, partner bij merkenbureau Chiever. En in de juridische vraag test een gescheiden vader ons rechtssysteem. Kan hij de afspraken met zijn ex-vrouw veranderen om zijn kinderen nog vaker te zien? 

Apple-Samsung
Computerbedrijf Apple maakt grote kans om de zaak tegen Samsung in Duitsland te winnen. Op basis van modelregistratie in 2004 denkt Apple aan te kunnen tonen dat Samsung in geen origineel modelontwerp heeft geregistreerd. 
Maar Dick van Engelen, hoogleraar Octrooirecht aan de Universiteit van Utrecht, is sceptisch als het gaat om Apple’s kansen. Volgens Van Engelen moet je ook kijken naar de technische functionaliteit in combinatie met het ontwerp. "Als het uiterlijk technisch is bepaald, dan kan je het niet beschermen. Met het modelrecht kan je alleen het uiterlijk beschermen voor zover het onderscheidend en technisch gedicteerd is. Een beeldscherm is plat omdat je anders niets kan lezen."

Lees hier

Luister hier