Zekerheidsrechten op intellectuele eigendomsrechten: een heikel avontuur

Zekerheidsrechten dienen een solide bezit voor de zekerheidsrechthebbende/financier te zijn en tegen lage transactiekosten gevestigd kunnen worden. Dat is de taak waar de Nederlandse en internationale rechtsorde zich voor gesteld ziet. De opkomst van open innovatiemodellen waarbij technologie niet alleen maar 'in house' wordt ontwikkeld en geëxploiteerd, maar in de markt wordt ingekocht of aangeboden creëert markten voor technologieën en voor het benodigde risico kapitaal.

Intellectueel Kapitaal in de rechtspraak: 2007 onder de loep

Met de publicatie van nagenoeg alle IE-uitspraken via verschillende elektronische databanken (zoals rechtspraak.nl, Boek9 en IEPT), ontstaat de mogelijkheid empirisch onderzoek te doen. Daarmee kan voor het eerst eenvoudig het antwoord gevonden worden op vragen als: hoeveel procedures worden er gevoerd, bij welke rechter en welke rechtsgebieden zijn daar aan de orde? Hoe succesvol zijn die procedures, en wat zijn de gemiddelde kansen in hoger beroep en cassatie. En last but not least hoe duur zijn die procedures en wat is het budget dat voor een procedure door een eiser of gedaagde gereserveerd dient te worden.

Torrent-site in Tongo

In zijn vonnis van 8 juli 2008 in de zaak Brein v Euroaccessoordeelde de Bosche voorzieningenrechter dat Nederlands recht van toepassing is op een Torrent-site in Tongo. De site is voornamelijk in de Duitse taal opgesteld, maar richt zich ook specifiek op Nederlandse bezoekers, gelet op de aangeboden (Nederlandstalige) werken van Nederlandse artiesten en de reclameboodschappen in de Nederlandse taal en de servers van waaruit de hosting plaatsvindt staan in Amsterdam.

Grensoverschrijdend verbod Nieuw Zeelands kwekersrecht

In het vonnis van 2 juni 2008 in de zaak Vletter & Den Haan v Van Zanten vaardigt de Haagse rechtbank een grensoverschrijdend verbod uit ter zake van inbreuk op Nieuw Zeelandse kwekersrecht. Voor wat betreft de inhoud van het toe te passen Nieuw Zeelandse recht neemt de rechtbank aan dat het in Nieuw Zeeland aan Vletter & den Haan verleende kwekersrecht Vletter & den Haan tenminste het recht geeft gedaagde sub 2 te verbieden teeltmateriaal van het ras voor handelsdoeleinden voort te brengen, te koop aan te bieden en te verhandelen.

Overpeinzingen over grensoverschrijdend optreden: de Supreme Court in Microsoft v AT&T


Voor zover we al mochten menen dat de grensoverschrijdende reikwijdte van de octrooirechten of internationale toepassing van octrooirecht een Europese aangelegenheid is, leren de uitspraken van de Federal Circuit Court of Appeals en de Amerikaanse Supreme Court in de zaak Microsoft v AT&T dat die gedachte onjuist is. Alle reden dus om eens stil te staan bij deze Amerikaanse uitspraken en te bezien wat daar voor inspiratie aan te ontlenen is, zoals Verkade ook voor velen een belangrijke inspiratiebron is

Tijden veranderen: stilstaand ga je achteruit

De tijd staat niet stil en heeft ons van het Stenen Tijdperk tot in Cyberspace gebracht. Innovatie moet en zit ons dankzij de evolutie ook in het bloed. Innovatie floreert optimaal in een open markteconomie waarin ondernemingen in concurrentie met elkaar iedere dag weer (mede)dingen naar de gunst van de consument. Daarbij hoort ook dat de koploper van vandaag, de verliezer van morgen is. Dat inzicht werd al bezongen door de jonge Bob Dylan in 1963 in 'The Times They Are A-Changing', als 'wake up call' voor de gevestigde orde.

Twee uitspraken over grensoverschrijdende bevoegdheid

Twee uitspraken inzake grensoverschrijdende bevoegdheid. Op 27 februari 2008 heeft de rechtbank Den Haag in een tweetal vonnissen helderheid verschaft over de grensoverschrijdende jurisdictie in de zaken Bettacare v H3 en Wedeka (IEPT20080227)en Acco v Noble (IEPT20080227). In Bettacare v H3 en Wedeka (IEPT20080227) paste de rechtbank het arrest Roche v Primus van de Hoge Raad van 30 november 2007 (IEPT20071139) toe. In Acco v Noble (IEPT20080227) diende de rechtbank zich uit te laten over zijn grensoverschrijdende jurisdictie wanneer de bevoegdheid van de rechtbank ten opizchte van een buitendse niet EEX-onderdaan alleen gestoeld is op een in Nederland gepleegde inbreuk.

IEPT20080131, Hof Den Haag, Soldaat van Oranje

Overdracht auteursrecht en toekomstige exploitatievormen. In zijn arrest van 31 januari 2008 liet het Hof Den Haag zich uit over de reikwijdte van de overdracht van auteursrechten ter zake van in 1975 mogelijk niet voorziene exploitatievormen en verhuurrechten van de auteur. Het hof oordeelde dat dit alles begrepen was in de destijds gerealiseerde overdracht en dat het destijds ook mogelijk was daarvoor een eenmalige vergoeding overeen te komen.

CIER-lezing: Bescherming van 'business methods' door auteurs- en merkenrecht?

CIER-lezing - Bescherming van 'business methods' door auteurs- en merkenrecht - Dick van Engelen - 20 februari 2008: Bespreking van een aantal vonnissen uit 2007 waarin aan technologie en 'business methods', die octrooirechtelijk vogelvrij zijn, via met name het auteursrecht bescherming wordt verleend. Hoewel die bescherming niet gelijk gesteld kan worden aan de bescherming die een octrooi kan bieden, lijkt deze atuersrechtelijke bescherming, zeker in combinatie met het merkenrecht, in de praktijk een behoorlijke afscherming mogelijk te maken.

Litispendentie: IEPT20080109, Rb Den Bosch, REV'IT! v Dainese

Litispendentie: in de zaak REV'IT! v Dainese diende de Bosche rechtbank zich in zijn vonnis van 9 januari 2008 uit te laten over de vraag of tussen dezelfde partijen betreffende hetzelfde onderwerp al een zaak aanhangig is aanhangig is in Franrkijk, in welk geval de later aangezochte Nederlandse rechter de zaak op grond van artikel 27 EEX-Vo zou moeten aanhouden totdat de Franse bevoegdheid vast staat.

The itsy bitsy spider: noot bij Hof Den Haag Bacardi v Mad Bat IEPT 20070823

Noot Van Engelen (IER 2007, nr. 103, p. 395): Ik beperk mij in deze noot tot een bespreking van de grensoverschrijdende jurisdictie aspecten van dit arrest. Het arrest gaat daar uitvoerig op in en is met name interessant voor wat betreft twee onderwerpen waar het Hof wel op ingaat om het vervolgens niet te doen: dat is het entertainen van de ‘spin-in-het-web’-doctrine en de vraag of een verbod in een Gemeenschapsmerkenzaak wel of niet de gehele Unie dient te bestrijken.

Boek 9 BW noodzakelijk om innovatie te stimuleren


"Om Nederland als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven aantrekkelijk te maken is het belangrijk het Burgerlijk Wetboek alsnog te voltooien met een Boek 9 over intellectuele eigendom en licenties." Dat bepleitte Prof. Dick van Engelen woensdag 14 november in zijn inaugurele rede als eerste Nederlandse hoogleraar voor Technologie Overdracht aan de Universiteit Utrecht. In zijn oratie "Tijden veranderen, stil staand ga je achteruit" ging hij in op de groeiende marktwerking op het gebied van technologisch onderzoek door de opkomst van 'open innovatie' en de toenemende complexiteit van technologieën.